Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu. Și femeile pot să se înroleze
Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunțat marți că Letonia va reintroduce de anul viitor serviciul militar obligatoriu pentru tinerii bărbați și serviciul voluntar pentru femei. Pabriks a declarat că o astfel de măsură este necesară pentru a descuraja „agresiunea militară” din partea Rusiei, însă șeful armatei letone nu susține această măsură.
Măsura, luată în contextul războiului din Ucraina
Planul lui Pabriks va fi implementat pe parcursul a cinci ani, începând cu recrutarea a 1.000 de recruți voluntari în ianuarie anul viitor și terminând cu 7.000 de recruți care se vor alătura armatei în fiecare an în decurs de cinci ani, a dezvăluit ministrul pe Twitter.
Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor fi eligibili pentru recrutare, în timp ce femeile de aceeași vârstă vor putea să se înroleze voluntar.
Conscripțiile vor dura un an, după care soldații vor fi păstrați ca rezerve și vor fi obligați să participe ocazional la sesiuni de antrenament.
Letonia este o țară cu o populație de aproximativ 1,9 milioane de locuitori și menține o armată mică, de aproximativ 6.500 de soldați activi și 15.000 de rezerviști, potrivit Global Firepower Survey.
Pabriks a declarat că, odată ce acest număr va fi crescut la „30.000 – 40.000 de persoane cu pregătire militară și o brigadă internațională, vom putea să ne apărăm împotriva unui așa-numit atac cu avertizare zero”.
Ministrul nu a detaliat ce a vrut să spună prin „brigadă internațională”, un termen care s-ar putea referi la trupe străine din NATO sau la voluntari, așa cum a recrutat Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse.
„Societatea letonă trebuie să accepte și să fie conștientă de cea mai importantă condiție prealabilă pentru supraviețuire”, a scris Pabriks.
„Cu cât este mai mare numărul populației pregătite și antrenate militar, cu atât va fi mai puțin probabil ca Rusia să dorească să își îndrepte agresiunea militară împotriva Letoniei”.
Letonia și Lituania susțin Ucraina, de la încceputul agresiunii rusești
Letonia și Lituania vecină au fost unii dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei și critici ai Rusiei de când Moscova și-a lansat operațiunea militară în Ucraina în februarie.
Letonia a trimis arme Kievului și a cerut ca Occidentul să furnizeze Kievului avioane de vânătoare, în timp ce parlamentul său a susținut o „zonă de interdicție aeriană” impusă de Occident deasupra Ucrainei – o măsură pe care conducerea NATO a respins-o, iar Moscova a declarat că ar percepe-o ca pe un act de război.
Planul de recrutare al lui Pabriks are încă nevoie de aprobarea parlamentului leton, iar ministrul a cerut marți un vot în această toamnă.
Măsura nu are însă sprijinul armatei însăși. Atunci când planul a fost prezentat pentru prima dată de Pabriks în ianuarie, șeful Forțelor Armate Naționale letone, generalul Leonids Kalniņs, a declarat că țara ar fi mai bine protejată de o forță profesionistă.
„Dacă am creat statul leton pe bază de voluntariat, acesta ar trebui să fie protejat pe bază de voluntariat”, a spus el.